keskiviikko 8. helmikuuta 2012

Runebergs tårtor

Se jakaa mielipiteitä. Runebergin tortut vai laskiaispullat (täällä semlat, kermavaahtoa ja mantelimassaa, yh)? Mä oon vahvasti Runebergin torttujen kannalla, ihan helposti voisin jättää laskiaispullat sinne leipomoihin. Ja täällähän ei Runebergin torttuja ole, mutta semloja niidenkin edestä. Mutta ainahan niitä Runebergin torttuja voi leipoa! Päätinpä siis, että leivon näille niitä - kaikki hyötyy. Tässä nyt siis muutama kuva mun leipomostuokiosta ja resepti teille. Tosin Runebergin päivä ehti jo mennä, mutta herkutellahan saa ihan millon ite tahtoo. ;) (melkein)

Kuvien väri vähän hämää! En siis tehnyt luumuhillolla kuorrutettuja suklaamuffinsseja...

Runebergin tortut
150 g voita (pehmeää)
1½ dl sokeria
1 muna
(1 tippa karvasmanteliöljyä / 1 karvasmanteli jauhettuna)
1½ dl vehnäjauhoja
1½ dl korppujauhoja
1½ dl (karkeaa) mantelijauhetta
1½ tl leivinjauhetta
2 rkl (kevyt)kermaa (tai jotain hapanmaitotuotetta, jos kermaa ei ole)

Kostutus: ¼ dl rommia ja vettä + 2 tl sokeria TAI
¼ dl punssia /mantelilikööriä TAI
¼ omenatuoremehua + 2 tl sokeria TAI

Kuorrutus: vadelmahilloa ja sokerivesikuorrutus (1 dl tomusokeria + vähän munanvalkuaista tai vettä)
Sokerivesikuorrutus voi olla myös kaupasta ostettua!

1. Laita uuni 175 asteeseen.
2. Vaahdota voi ja sokeri.
3. Lisää muna, kerma ja karvasmanteliöljy.
4. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne. Sekoita, älä vaivaa ettei tule sitkoa.
5. Voitele muffinivuoat tai laita suoraan paperivuokiin.
6. Paista n. ½ t .
7. Sillä aikaa kun paistuvat, tee kostutusliemi ja sokerivesikuorrutus.
8. Kostuta lämpiminä pullasutilla.
9. Kun jäähtyneet laita 1 tl hilloa keskelle ja valuta teelusikalla sokerivesirengas hillon ympärille.

Siinä se! On muuten vähän ironista että mä jakelen tässä Runebergin torttujen reseptiä, kun Runebergihän sitä suomen kieltä yritti saada silleen parempaan asemaan (eikö ollukin näin?), ja kukas se on nytten Ruotsissa opiskelemassa ruotsia. :D

10 kommenttia:

  1. Lisää tohon reseptiin 1/4 dl vettä rommin kanssa. Ja oliko muuten tummaa rommia? Sen on paremman makuista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei! Ja siis en tiiä noista rommeista.. semmosta ruskeeta, mutta ei erityisen tummaa :D

      Poista
  2. Vitsi miten rupes tekemään mieli noita torttuja! Unohtui kokonaan tänä vuonna leipoa noita, vaikka ehtiihän sitä vielä... :D

    Kauanko oot muuten jo ollut siellä vaihdossa? Puhutko jo ihan sujuvasti ruotsia? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No aijaa! Oon nyt syöny oman osuuteni noista, ja on aika lähellä etten söis toistenkin noita torttuja... Voisin oikeesti syödä Runebergin torttuja läpi vuoden, niin paljon niistä tykkään! Ja etköhän säkin niitä vielä voi leipoa ;)

      Ja oon nyt ollut täällä kohta 6kk :) Ja kyllä se ruotsi aika itestään tulee, mutta välillä tietty ujostuttaa vähän puhua semmosessa uudessa seurassa. Mutta varmaan menis suomalaiselle ihan täydestä tää mun ruotsi, vaikkakin teen kyllä vielä virheitä!

      Poista
    2. Hih oi että :) Tee joskus tänne joku video, missä puhut ruotsia!

      Poista
    3. Kyllähän semmonen jo löytyykin!:) Täältä: http://mittarisverige.blogspot.com/2012/01/videopostaus.html

      Poista
  3. Hei tosi kivaa oonkin jo ettinyt pitkään vaihtoblogia ruotsista ja vihdoin löysin!!! Oon itse lähdössä syksyllä riotsiin vuodeksi vaihtoon exploriuksen kautta enkä tiedä vielä minnepäin. En jaksanut koko blogia selata joten jaksaisitko kertoa kuinka kauan oot nyt ollut ruotsissa ja minkä järjestön kautta? Entä mihin kannattaa varautua onko jotain mikä yllätti täysin? Jännittää kauheasti jo etukäteen että jos olisi jotain neuvoja antaa tulevaa varten olisin kiitollinen :) mahtava blogi muuten, rupean ehdottomasti lueskelemaan!
    Pidä hauskaa siellä
    -saimi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi miten kiva kuulla että oot lähössä Ruotsiin! Niin harva suomalainen hakee Ruotsiin vaihtoon, way to go! Ja siis oon täällä vaihdossa STS:n kautta, ja ollu nyt kohta 6kk.
      Kannattaa varautua siihen, että vaikka hostit ois tosi mukavia, nii voi silti kestää toisten luona asumiseen sopeutumisessa. Sit mua ehkä yllätti se, että aika harva loppujenlopuks on sillee, "oi, vaihtari, mistä tuut jne". Mut se johtuu ehkä siitä et oon Tukholmassa, täällä niitä vaihtareita riittääkin.. Ja monesti paikalliset on vähän ujojakin vaihtareille puhumisen suhteen, joten oma-alotteisuus kunniaan niin kotona kun koulussa. Kuhan yrittää jotain small talkia, hymyillä ja silleen. :) Sitten kaikki tietää että oot kiinnostunut. Ja kotona kanssa se et yrität auttaa mahd. paljon ja olla semmonen "sopuisa". Mut tietty myös sillee puolustaa itteäs jos nyt tulis jotai väärinkäsityksiä jne. Tossa ehkä tärkeimmät jutut :) Avoimuus ja oma-alotteisuus.
      Lisää saa kysyä jos joku mietityttää! Ja kiva jos on yksi lukija lisää.:)

      Poista
  4. En oo ihan varma oliks se just runegerg joka yritti tyrkyttää kaikille suomen kieltä, eks se ollu vaan runoilija? :D hehehe hyvä suomen tuntemus... t. reetta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikse oo? Saattaa tosin olla että se oli se joku toinen, se tyyppi jonka nimi on siinä lihamerkissä!! Joo en tiiä :D Ja joo, ei toki hävetä ku nää kyselee jotai Suomen historiasta ja mä oon sillee "hehehe, en kyllä tiiä :D"
      Ps. Ihana toi "tyrkyttää" :D Ootpa kiitollinen!

      Poista

Tuliko jotain mieleen? Tell me about it!