tiistai 28. helmikuuta 2012

Vad har jag i min väska?

Näin tässä viime perjantaina yhen bloggaajan "mitä laukussani on"-videon, ja päätin että voisin vähän matkia ja tehä ite semmosen kans, ku tätä aikaa nytten on. :) Vähän tylsä toi ehkä on ja voisin melkeen nauraa itelleni kun oikeesti teen jotain tämmösiä videoita, mutta tässä nyt on!


Alkaako jo tökkiä nää videopostaukset vai jatkanko näitten tekemistä?

perjantai 24. helmikuuta 2012

SPORTLOV!

Jo, nu är det dag för en liten paus. Gud vad skönt. ♥ Hoppas jag hittar på nåt att göra, min värdsyster kommer ju vara borta hela lovet... Måste gå igenom alla kompisar (och även bekanter :D nej, skoja bara!) och kolla om det finns nån som inte ska åka skidor nånstans. Känns som jag var den enda som ska stanna hemma. Nämen vad kan man göra. :) Jag får tid att slappna av iallafall.

Vad ska ni göra? Här är det snart nästan omöjligt att åka skidor (förutom uppe i Norrland) för snön har börjat försvinna. Jag har inget emot det faktistkt! Men kan ni tänka er att det är februari och snön är nästan borta? Jag tycker att det är lite skumt men skönt. Men jo, det var allt! Tänkte göra ett inlägg och sen kom jag på att det kanske vore en bra idé att skriva på svenska! Såna hära korta inlägg kan jag skriva på svenska, det blir inte så jobbigt.

Ha ett bra lov! (om ni har det nu)

EDIT: tässä teille se suomennos:

Jeps, nyt on pienen paussin aika. Ah, ihanaa ♥ Toivottavasti keksin jotain tekemistä, mun hostsiskohan on poissa siis koko loman... Pitää käydä läpi kaikki kaverit (ja jopa tutut, ei vaan :D) ja kattoa jos ois joku joka ei aio lasketella jossakin. Tuntuu kun oisin ainut joka on jäämässä kotiin. No mutta minkäs teet. :) Saanpahan aikaa rentoutua, ainakin.

Mitäs te aattelitte tehdä? Täällä on melkeen mahotonta lasketella (pohjosta lukuunottamatta) koska lumi on alkanu kadota. Mulla ei kyllä oo mitään sitä vastaan! Mutta voitteko kuvitella että on helmikuu ja lumi on melkeen poissa? Musta se on vähän outoo, mutta jees. Mutta joo, siinä se! Ajattelin vaan tehä postauksen ja sit tajusin että vois olla ihan hyvä idea kirjottaa ruotsiks!  Tälläsiä lyhyitä postauksia voin ihan hyvin kirjottaa ruotsiks, se ei oo nii vaivalloista (teille ja mulle).

Hyvää lomaa! (jos teillä se nyt on)

Mitä mieltä ootte ruotsiksi tehdystä postauksesta? Haluutteko jatkossakin? Ja suomennoksen kanssa vai miten? Tää on hyvää harjotusta mulle, mutta myös teille jos haluutte tyylii vähä prepata ennen kirjotuksia tai muuten vaan. ;)

torstai 23. helmikuuta 2012

Mina favoritplatser i Stockholm

Tässä nyt istun enkun tunnilla, ja muut kirjottaa enkun tehtävää, ja oon ite jo valmis niin ajattelinpa tässä vähän bloggailla. :) Joku siis toivoi postausta mun lempipaikoista Tukholmassa, joten täältä tulee. Tässä siis paikat missä eniten tulee käytyä, ja jos haluun esim. shoppailemaan niin näihin paikkoihin yleensä meen.

Sollentuna Centrum
No täällä tulee käytyä melkein joka päivä, ostamassa jotain tarpeellisia juttuja ja kun salille meen. Sollentuna Centrum on kyllä tosi hieno paikka ja ihan kivoja kauppojakin, eli jos on Sollentunan lähellä (tai sitten ei :D) niin kannattaa kyllä käydä. Täällä ei kyllä oo kovin hyvät ravintolat, joten siitä miinusta. Täällä tulee usein käytyä fikaamassa Espresso Housessa tai Wayne's Coffeessa.



Pääset tänne: pendeltågilla Tukholman pääjuna-asemalta. "Tåg mot Märsta", asema: Sollentuna.

Stinsen
Toinen ostoskeskus Sollentunassa. Tänne mulla on vaan viiden minuutin kävelymatka. Täällä on ehkä vähän paremmat kenkäkaupat, ja esim. JC ja BikBok mitä ei Sollentuna Centrumista löydy. Mutta ei kyllä ole yhtä viihtyisä kun Sollentuna Centrum, ja kahvilatarjonta on aika huono. Täällä tulee käytyä jos haluun nopeesti kauppaan, tai johonkin kauppaan jota Sollentuna Centrumissa ei ole.

Pääset tänne: pendeltågilla Tukholman pääjuna-asemalta. "Tåg mot Märsta", asema: Sollentuna. Sollentunan asemalta "buss 514 mot Häggviks handelsplats"

Kista Galleria
Tänne pääsee 10 minuutissa bussilla Sollentunasta. Tosi kiva ja iso ostoskeskus, jossa on melkeen kaikki samat kaupat kuin Tukholmassa. New Yorkerista Stadiumiin. Tänne siis kannattaa mennä jos ei huvita sateessa ja väkijoukossa rämpiminen (kylläpä annan hyvän kuvan Tukholman keskustasta), vaan haluaa kaikki kaupat löytää yhdestä paikasta. Täällä on myös maailman ihanin ruokapaikka. Melkein 20 ravintolaa, joilla on yhteinen istuma-alue, eli jos menee isossa seurueessa niin joku voi käydä ostamassa hamppariaterian, joku italialaista ja joku thaimaalaista. Kahviloitakin löytyy aika hyvin. Ja täällä on myös iso leffateatteri, mihin yleensä mennään leffaan, koska Sollentunassa on niin pieni leffateatteri.


Pääset tänne: metrolla Tukholman pääjuna-asemalta. Sininen linja, "tunnelbana mot Akalla", asema: Kista.

Espresso House NK
Jos Tukholmassa oon, niin yleensä täällä tulee käytyä kahvilla. Ihana, alppitunnelmainen Espresso House NK:n (iso, aika kallis ostoskeskus) alakerrassa, ja tänne pääsee siis Sergelstorilta kun menee sinne "alle". En osaa selittää. :D Mutta siellä on siis myös jotakin kauppoja, ja kun menee eteenpäin niin siellä tääkin on. Ei ehkä kesän kahvittelupaikka, mutta täydellinen ennen joulua jos haluu tunnelmallisuutta.

Kuva ei NK:n Espresso Housesta
Macho Taco
Niille jotka tykkäätte kaikista tacoista, tortilloista sun muista, niin suosittelen lämpimästi. Tosi siististi sisustettu tacoravintola Tukholman keskustan Åhlénsia vastapäätä. Saa n. 7 eurolla hyvän tacoaterian, jossa on tacosipsejä, jauhelihaa ja mitä nyt tacoihin laitetaankaan. Nam <3
Toinen tämän tyylinen paikka on Taco Bar, joka taitaa löytyä myös Stinsenistä ja varmasti Tukholman keskustasta.


Jos haluat syödä jotain herkullista, vähän hienompaa mutta kuitenkin aika edullista, niin Jensens Böfhus on hyvä paikka syödä illallista. Täältä saa just perus hampurilaisaterioita, pihvejä, kanaa ja semmosta. Täällä kun olin joskus syksyllä, niin otettiin vielä jälkkäriks semmoset jätskiateriat, jotka makso siis 50 kr/kpl, ja siihen saa hakea vaniljajäätelöä, erilaisia karkkeja ja kastikkeita niin paljon kun haluaa! Itelläni meni tää vähän kyllä pieleen, kun otin liikaa jätskiä ja kaikki valui laitojen yli. :( (ahmatti) Tää paikka sijaitsee siis ihan pääjuna-aseman vieressä.

Gallerian
Täällä ei hirveesti oo tullut käytyä, mutta kannattaa käydä jos haluaa shoppailla. Täällä on paljon eri kauppoja, ja vähän niitä kalliimpiakin. Ja se kuuluisa Hollisterkin. Tänne pääsee tosi helposti esim. Sergelstorista, jos just menee sinne "alle" ja sit siitä jatkaa matkaa ja näkeekin jo kyltin "Gallerian" ja liukuportailla ylös. Kuulostaa hirveen epäselvältä, mutta sen tajuaa kyllä sitten kun menee Sergelstorille! :D



Götgatan
Jos haluaa muuallakin olla kuin Tukholman ydinkeskustassa, niin kannattaa käydä Södermalmilla. Täällä oon vaihtovuoteni aikana lähinnä käynyt shoppailemassa, mutta paljon muutakin löytyy. Götgatanilla on siis muutamia kivoja kauppoja, esim. Gina Tricot, Monki ja Weekdays. Kivan pikkunen mukulakivikatu, ja porukka on vähän boheemimpaa.

Tänne pääset: ottamalla "tunnelbanan mot Hagsätra tai Skarpnäck" (voi olla joku muukin määränpää, riippuu vähän). Kaksi pysäkkiä siis T-Centralenilta. Siinä välissä on myös Gamla Stan, jos siellä huvittaa käydä.

Drottningsgatan
No, tottakai tää oli pakko mainita. Jos ei haittaa hirvee tungos, niin tänne vaan. Tällä kadullahan on Åhléns, ja ainakin kaks Hennesiäkin. Ja taitaa olla kaks Saltiakin. Sit on niitä hotdog-kojuja, tai kärryjä mitälie, eli jos haluu halvalla täyttää mahansa niin ne on tosi hyviä. Ja tän kadun varrella on myös Kungsgatan, jolla on esim. tosi iso Weekdays. Myös Muffin Bakery on tällä kadulla.

Sergelstorg
Tosi lähellä Hötorgia (senkin varrella on jotain kauppoja ja leffateatteri jos kiinnostaa) ja Drottningatania. Tätä ei kyllä oikeen voi olla huomaamatta. Sinne kun menee rappuset alas, niin varmaan tajuaakin minne pitää mennä jos haluu mennä kierteleen niitä kauppoja. Tänne pääsee helposti Åhlénsin alhaalta, T-Centralenilta ja Gallerianista.


Toivottavasti oli apua jollekin! Onko joku tulossa Tukholmaan? Tai menossa vaikka kesällä? Jos on risteilyllä, niin parhaat vaihtoehdot on varmaankin toi Drottningatan, Sergelstori ja Gallerian lyhyen ajan vuoksi. Toivottavasti tykkäsitte!

Ps. Tänään oli liput salossa, ja mietin eka että mikäs päivä tänään on, ja selvis sitten että no, Victoria ja Daniel on saanut tyttövauvan. :) Aaw. Jopa busseissa oli semmoset Ruotsin lippu-viirit. Ja meillä on vaan Halonen Niinistö.

keskiviikko 22. helmikuuta 2012

Score!

Haha, ei mulla muuta kun että jes, sain MVG:n mun valokuvauskurssista! :D Eli siis kympin. Kyllä kelpaa! Meidän piti tehä myös portfoliot nettiin, joten jos jotain kiinnostaa mennä kattoon mun muutamia kuvia, niin tästä sinne pääsee. Tuleepas ihan ammattilainen olo. :)


PS. Onko ees koulun Macin koneet paremmat, toikin kuva lataantu viidessä sekunnissa.

EDIT: Tässä mun tekemä "Lemmikkien oikeudet"-video, jos jotain kiinnostaa. :) Tosta puuttuu yks kuva ja on kirjotusvirheitä, sekä laantu meni mutta tuossa se on!

tiistai 21. helmikuuta 2012

Förra helgen

Hej! Viime viikonloppu meni ihan mukavasti. Perjantai meni kyllä vähän tylsästi, taas hostsiskon kanssa mun koneelta leffaa kattoen, joka oli kyllä suuri virhe... Katottiin joku random keskiajasta kertova leffa, jossa oli pääosassa Heath Ledger, varmaan yks sen turhimmista rooleista. Tiesin heti kannen näkemisen jälkeen, että ei, tästä en tuu tykkään. Voi olla kyllä että ennakkoluulot teki osuutensa, koska nauroin vaa koko leffalle ja osottelin kokoajan jotain virheitä siitä. No mut hei, kellä on violetteja raitoja hiuksissa keskiajalla? Sitä mäkin.

No mutta ei siitä sen enempää. Lauantaina olin Britan ja sen kaverin kanssa. Käytiin eka Stinsenissä ruokaostoksilla, ja sit mentiin tälle Britan kaverille, Linnille laittaan ruoka ja syömään. Tehtiin siis pasta carbonaraa, ja oli kyllä niin hyvää kun aina! ;) Sitten otettiin hetken rupattelun jälkeen suunta kohti Kistaa, ja siinä samalla liitty näiden kaveri Oscar seuraan. Mentiin siis kattoon Mission Impossible - Ghost Protocol. Ajattelin että voi ei, action-leffa, ei varmaan mikään erityinen, mutta ei vitsi, siinä oli Samuli Edelmann (kirjotetaanko noin?)! Eka näin Mikael Nyqvistin, joka on btw yks mun lemppari ruotsalaisista näyttelijöistä, mutta sitten näin Edelmannia muistuttavan miehen, ja aattelin että voisiko olla... Ja kyllähän kun se suunsa avasi, niin sieltä se suomalaisten enkku tuli. :) Ilahduin kyllä ihan semisti!

Sunnuntainakin tuli tehtyä jotain, toisin kuin yleensä. Eka fikasin Sollentuna Centrumissa mun area repsin kanssa, ja meillä oli kyllä antoisa, melkeen parin tunnin keskustelu. :D Eikä ees puitu mitään mun ongelmia läpi, vaan puhuttiin niitä näitä. Ihan hassua että voi puhua niin paljon vanhemman (oisko 30v) ihmisen kanssa niin epävirallisesti. Haha, mun area reps menee kyllä mun "mukavimmat ihmiset ketä oon tavannut"-listan joukkoon. :)

Tän fikan jälkeen lähettiin sit Lidingöön hostäitin vanhempien luokse syömään semloja. :D Sinne tuli sit perinteisesti myös hostäidin sisarukset ja niiden perheet. Perus istumalla ja sanaa sanomatta tästä selvitään. :D No ei vaan, mutta melkein kyllä! Nyt oon myös löytänyt tekniikan miten syödä semla ilman että on naama kermavaahtoo täynnä. Aion käyttää sitä tänään koska syödään ihan varmasti semloja semlapäivän kunniaksi (= turhia kaloreita).

Sori, nyt ei tuu kuvia, kun ei oo tullut otettua. Pian tulee parempaa postausta! :)


Tässä vielä yks video niille, jotka haluu kehittää ruotsin kuullunymmärtämistä :D Aida vinkkas tämmösestä videosta Facebookissa. Tää tyttö on siis tämmönen "Ruotsin Jenna Marbles", joka puhuu vielä skånea. Toi on niin hassun kuulosta!

maanantai 20. helmikuuta 2012

20 saker om Sverige och svenskar

Ruotsalaisista (ja tukholmalaisista) en oikeen osaa sanoa mitään suurempaa eroa suomalaisiin, tai kertoa kulttuurista, mutta muutamia juttuja oon huomannut ja kuulee usein! Tässä niistä kakskymmentä turhinta ja yleistetyintä. :)

• Ruotsalaiset kutsuu ruotsinlaivaa nimellä "finlandbåt". Ruotsissa siis ruotsinlaiva on suomenlaiva :D
• Täällä pidetään ovea auki takana kävelevälle ihmiselle - ei läimäytetä naaman eteen
• Tunneille voit vaan kävellä myöhässä, ilman sen kummempaa nöyryytystä. Myös enkun kuunteluun!
• Täällä on paljon parempi taso Euroviisukarsinnoissa, jotka on täällä siis nimellä "Melodifestival" -
miehiä jotka tanssii ja laulaa semmosia ei-syvämasentavia biisejä
• Toiseen törmätessä sanotaan "förlåt" tai "ursäkta", ei "hups!"
• Jouluna tanssitaan kuusen ympärillä, ja katotaan Kalle Ankkaa (Aku Ankkaa)
• Aterian aikana saatetaan skoolata montakin kertaa
• Suomessa ei oo mitään vikaa - sen sijaan Norja on täynnä idiootteja
• "Tanskalaiset, göteborgilaiset ja skånelaiset puhuu niin hiton oudosti!"
• Göteborgilaiset on täydellisiä juntteja
• "Tuutko sä Suomesta? Aijaa, mulla on sukulaisia Suomessa!"
• Ruotsalaisten tietojen mukaan suomalaiset saunoo ja ui avannossa - siinähän se vuosi hienosti menee
• Oon tavannut jo kaksi ihmistä jotka ei tienny että Suomi voitti jääkiekon MM-kultaa... (ok, ne oli tyttöjä)
• Täällä syödään laskiaispullien tilalla semloja, jotka on melkeen kun laskiaispullia, mutta niissä on välissä mantelimassaa ja ihan hullusti gräddeä - ei mun makuun
• Ylioppilaiksi pääsevät juhlistavat lukiosta valmistumista erilaisilla "studentskivoilla",
eli klubeilla joihin myydään lippuja oman koulun oppilaille ja pukeudutaan eri tavalla
• Täällä ei oo YO-kirjotuksia!
• Enkun tunneilla puhutaan vain enkkua
• "Suomenruotsi kuulostaa kauniilta"
• Ruotsalaisetkin sanoo "jeespox"!
• Täällä kaikilla on iPhonet

EDIT: piti ottaa kaikki muut paitsi tyyliin huonoin video pois, koska noita videoita ei löydy mistään! Kaikki on feikkejä. Johtuu varmaan siitä ettei noita julkasta vielä ennen Euroviisuja. Tai jotain?
Mimi Oh - Det går för långsamt
(voi luoja, täytyy kyllä sanoo etten ilahtunu kun toi alko soida päässä!)

Tässä nyt niitä mitä löysin. Parasta en kyllä löytänyt, nimittäin Loreen - Euphoria! Siinä on oikeesti aika kova haastaja kaikille Euroviisuissa, kun sinne nyt varmaan Ruotsin puolelta pääsee. ;) Onko Suomessa jo Euroviisukarsinnat alkanut? Mikä on ollut taso? :D

Ps. Arvaa kärsinkö wanhojen kuvien takia täällä! Ois ollu niin kiva olla mukana... Mut minkäs teet. :) Mutta kaikki oli ihan hullun nätteinä. <3

maanantai 13. helmikuuta 2012

Sex månader!

Huomenna sitä on sit oltu täällä kokonaiset PUOLI VUOTTA. Tuntuu kyllä jännältä. En osaa oikeen päättää että tuntuuko pidemmältä vai lyhyemmältä ajalta kuin mitä onkaan. Täytyy kyllä sanoa, että alkaa jo vähän olla ikävä Suomeen. Tai no ei sillä tavalla hirveä ikävä, mutta vähän kaipuu sinne. Kyllä se on vaan niin eri asia kun on se semmonen sosiaalinen verkosto, täällä se kumminkin on niin semmonen erilainen. Ei voi vaan soittaa et "hei, mitä teet tänään?" jne. No, eihän tässä enää oo kun neljä kuukautta, nehän menee vaikka päällä seisoen! Ja ehkä äitinkin työmatka tänne Tukholmaan huhtikuussa (mikä siis tarkottaa äitin tapaamista)vähän helpottaa kotiin kaipuuta.

Yhtenä päivänä oikasin koulusta kotiin yhen puiston kautta, jossa on semmonen mökki, ja sen ikkunassa näin tän!
Jotenkin tosi söpöä mun mielestä. :') Tosin en tiiä miks toi lasi on rikki...

Oon muuten saanut kaksi vaihtoehtoista paluupäivää: joko muutama päivä koulujenloppumisen jälkeen, 16.6, tai pari päivää juhannuksen jälkeen, 26.6. Mitäs te sanotte? Haluunko kokea ruotsalaisen juhannuksen, mutta sitten venyttää vähän kotiinpaluuta, vai mennä kotiin heti kun mahdollista? Ite oisin kääntymässä vähän tohon ensimmäisen vaihtoehdon puoleen... En viiti jäädä tänne "vaivoiksi" ja muutenkin hengailemaan kahdeksi viikoksi koulujen jo loputtua. Toisaalta ruotsalainen juhannus ois aivan ihana kokea, ehkäpä once in a lifetime-experience! No, onhan tässä aikaa vielä miettiä...

keskiviikko 8. helmikuuta 2012

Runebergs tårtor

Se jakaa mielipiteitä. Runebergin tortut vai laskiaispullat (täällä semlat, kermavaahtoa ja mantelimassaa, yh)? Mä oon vahvasti Runebergin torttujen kannalla, ihan helposti voisin jättää laskiaispullat sinne leipomoihin. Ja täällähän ei Runebergin torttuja ole, mutta semloja niidenkin edestä. Mutta ainahan niitä Runebergin torttuja voi leipoa! Päätinpä siis, että leivon näille niitä - kaikki hyötyy. Tässä nyt siis muutama kuva mun leipomostuokiosta ja resepti teille. Tosin Runebergin päivä ehti jo mennä, mutta herkutellahan saa ihan millon ite tahtoo. ;) (melkein)

Kuvien väri vähän hämää! En siis tehnyt luumuhillolla kuorrutettuja suklaamuffinsseja...

Runebergin tortut
150 g voita (pehmeää)
1½ dl sokeria
1 muna
(1 tippa karvasmanteliöljyä / 1 karvasmanteli jauhettuna)
1½ dl vehnäjauhoja
1½ dl korppujauhoja
1½ dl (karkeaa) mantelijauhetta
1½ tl leivinjauhetta
2 rkl (kevyt)kermaa (tai jotain hapanmaitotuotetta, jos kermaa ei ole)

Kostutus: ¼ dl rommia ja vettä + 2 tl sokeria TAI
¼ dl punssia /mantelilikööriä TAI
¼ omenatuoremehua + 2 tl sokeria TAI

Kuorrutus: vadelmahilloa ja sokerivesikuorrutus (1 dl tomusokeria + vähän munanvalkuaista tai vettä)
Sokerivesikuorrutus voi olla myös kaupasta ostettua!

1. Laita uuni 175 asteeseen.
2. Vaahdota voi ja sokeri.
3. Lisää muna, kerma ja karvasmanteliöljy.
4. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne. Sekoita, älä vaivaa ettei tule sitkoa.
5. Voitele muffinivuoat tai laita suoraan paperivuokiin.
6. Paista n. ½ t .
7. Sillä aikaa kun paistuvat, tee kostutusliemi ja sokerivesikuorrutus.
8. Kostuta lämpiminä pullasutilla.
9. Kun jäähtyneet laita 1 tl hilloa keskelle ja valuta teelusikalla sokerivesirengas hillon ympärille.

Siinä se! On muuten vähän ironista että mä jakelen tässä Runebergin torttujen reseptiä, kun Runebergihän sitä suomen kieltä yritti saada silleen parempaan asemaan (eikö ollukin näin?), ja kukas se on nytten Ruotsissa opiskelemassa ruotsia. :D

torstai 2. helmikuuta 2012

Ledig dag (och video!)

Päätinpä piristää teijän päivää (?) videolla, jonka sain kuvattua koska oon ollu koko päivän yksin kotona. Mulla on siis vapaapäivä koulusta, koska joillakin on nationella prov, ja mullapa ei! Tuli nyt vähän tommonen tylsä pälätysvideo, mutta ei voi mitään. :D Ja tosiaan koska oon säätänyt videon kontrastia, niin ne punaset farkut näyttää ihan kirkkaanpunasilta, ei korallinpunasilta. Mutta ne on kyllä korallinpunaset, en oo siis värisokea. :)


Mitä piditte videopostauksesta ja ostoksista? Oliko kivaa vaihtelua taas, vai pitäiskö pitäytyä ihan kunnon kirjotuspostauksissa?

Ps. Noi mun "hyvin onnistuneet" kynnet on nyt menny pilalle, oli ilmeisesti liian monta kerrosta lakkaa, ja liian lyhyt kuivumisaika. Ei toki vituttanut, eihän noissa hommaakaan ollut!

keskiviikko 1. helmikuuta 2012

Om Rudbeck

Tajusin tässä muutama päivä sitten yhen kommentin luettuani, että niin, jäi sen koneen lakon takia kokonaan kertomatta silleen tarkemmin Rudbeckistä, millanen se on ja millasta oli siellä alottaa. No, tässä nyt tulee jonkinlainen tarina jos teitä kiinnostais. Ajattelin väkisin tunkea tähänkin postaukseen jotain kuvia, joten tässä myös jotain kuvia mitä oon tässä lähiaikoina ottanut!

Naurattaa toi "okänd" :D
Niin siinä käy kun ei muista mentor-ryhmänsä nimeä ulkoa. :)
No mutta siis. Kolme kuukautta SFG:ssä oltuani sain siis tiedon että voin ehkä päästä Rudbeckiin, mutta mun pitää eka mennä puhumaan yhen opon kanssa. Menin sinne, vähän jännittyneenä, ja siinä se sit vähän kyseli et miks haluun vaihtaa koulua ja miksi Rudbeck. Sillon mun ruotsi ei kyllä ollut kovin hyvää, tai ainakaan niin hyvää et oisin saanut annettuani järkevän kuvan itestäni ja vakuutettua jonkun, mutta kylläpä sitten heti samana iltana tuli puhelu että "joo, kyllä me sut tänne otetaan". Oli kyllä tosi ihanaa toisaalta, että pääsen nyt vihdoin uuteen paikkaan, mut silti alko vähän pelottaa et yritänkö just tavotella jotain en voi saada ja jännitti kyllä tosi paljon eka koulupäivä... Mutta sitä edeltävänä viikonloppuna koulun vaihtari Silvia otti mut mukaan yhteen rudbeckiläisten tyttöjen joulufikaan missä oli tosi mukavaa, ja kerroin että vaihan SFG:stä Rudbeckiin ja kaikki oli silleen "okei ymmärrän miks... hyvä päätös!". No sitten koitti siis se jännittävä maanantai ja menin kouluun, ja olihan se tosi erilainen kun SFG. Ihan älyttömän paljon isompi ja ihmiset normaaleja! Ja en tiiä miten oisin pärjänny (tai pärjäisin) ilman Lenaa ja Silviaa, mentiin yhessä syömään, ja kyllähän siinä alkoi vähän jännittää sekin, kun ensinnäkin ruokalaan on semmonen ihan pitkä, kiemurteleva jono, jossa pitää silleen pitää puolensa, ja vielä semmoset "metroportit", eli pitää se korttikin osata oikein laittaa lukijaan... Ja ne kertoi tosiaan senkin, että älä ota päällimmäistä lautasta pinosta! Koulun kirjottamaton sääntö. :D


Eka päivä oli vähän stressaava kun oli niin paljon uutta, luokkiin oli vähän vaikee löytää, ja tietty se et piti silleen esitellä ittensä aina joka tunnilla uuelle ryhmälle, ja ettii istumapaikka kun kaikilla ne oli jo, koska alotin siis viikko myöhemmin kun 2. jakso alkoi. Mut siitä se sitten lähti. Eka mä kyllä aattelin et oisin Lenan ja Silvian kanssa silleen sillon tällön, mutta kyllä me joka päivä käydään yhessä syömässä. En tiiä onko aina niin, mutta ainakin Rudbeckissä on vähän vaikee silleen oikeesti tutustua ihmisiin ainakin tunneilla, koska joka tunnilla eri ryhmät ja niin paljon ihmisiä koulussa, ettei kukaan nyt kummemmin oo kiinnostunut. Mutta kyllä aina välillä joku kysyy jotain, mikä on musta tosi kiva. Se on musta aika törkeetä, jos ei oikeesti sano mitään. Kyllä mä aina yritän (jos tyyliin istun uuden ihmisen viereen) aina kysyä että mitäs linjaa käyt, ja ootteko te niinkun yks luokka tässä vai eri luokilta porukkaa jne. Jotain small talkia. Ja kyllä siinä sit monesti huomaa, että ne silleen haluu puhua, mut ei ehkä ite uskalla tehä alotetta.
    Siitä oon kyllä tosi ilonen, että Lena ja Silvia tuntee kumminki jonkun verran ihmisiä Rudbeckistä. Esim. noihin lähiaikoina postauksissa olleisiin ihmisiinkin (paitsi Britta) oon tutustunu Lenan ja Silvian kautta. Oon kyllä niin suuressa kiitollisuuden velassa! Ja niin kiva että ne otti mut mukaan ihan niinkun se ois itsestäänselvyys. Ja tietysti pyytää kaikkiin tommosiin yhteisiin juttuihin.


En nyt tiiä oikeen että mitä mä silleen kertoisin Rudbeckistä. Mutta siis rakennus on tosi iso, ja en ees oo käynyt sen joka paikassa! :D Ja ruokalassa on melkeenpä aina hyvää ruokaa, ja tosi paljon eri vaihtoehtoja. Ja perjantaisin on esim. hamppareita, tacoja tai jotain semmosta. Ja on myös muroja, jos ei mikään ruoka oikeen nappaa. Sit kerran viikossa on aina "mentorstid", joka on semmonen puolentunnin tapaaminen mentor-ryhmän ja mentorin kanssa. Mun mentor-ryhmä on siis kaikki vaihtarit, eli neljä oppilasta. Eli en siis oo millään luokalla, niinkun ei oikeestaan muutkaan rudbeckiläiset. Enkä siis käy mitään tiettyy linjaa, vaan mulla on eri kursseja.
    Opiskelen siis tällä hetkellä espanjaa, matikkaa, valokuvausta, mantsaa, enkkua ja hissaa. Mut ens jaksossa on sit kaikki muut samat paitsi valokuvaus vaihtuu kuvikseen, ja matikka siihen liikkaan. Opiskelu on nyt oikeestaan aika helppoa, tyyliin ymmärrän esim. mantsan ja hissan kirjaa jos luen niin melkeen kaiken. Mut se on sit eri asia että miten hyvin painuu mieleen jotkut sanat, esim. joku "kungaförsäkring", mihin en oo ees ettinyt suomennosta, mutta tiiän silti mitä se tarkottaa (outoa). Se on vähän hankalaa sit kokeeseen lukiessa. Kielet nyt on tosi helppoja, tai siis verrattuna reaaliaineisiin, ja on ihan mielenkiintosta opiskella espanjaakin siis ruotsiksi, kun se äidinkielihän aina vaikuttaa uuden kielen oppimiseen. Ja enkku on siis ihan erilaista kun Suomessa! Enkun kirjoja käytetään jotain kerran kuukaudessa, ei tehä mitään kielioppitehtäviä, vaan enemmän puhutaan ja silleen. Ja ope puhuu koko ajan enkkua. Sit luetaan esim. romaaneita enkuks, on väittelyitä enkuks ja tälleen. Mutta onneks oon kumminkin ihan hyvä enkussa nii ei se mua haittaa. :) Ja siis matikkahan on tosi helppoa ruotsiks, mutta harmi vaan että mun päätä ei jotenkin oo luotu matikkaan.

No siinä siis kaikki mitä nyt tuli mieleen ja jaksoin kirjottaa! Hyvin siis menee, enkä kadu koulun vaihtoa. Enkä kadu myöskään sitä että sinne SFG:hen ekaks "jouduin". Kyllä sielläkin oli välillä kivaa, ja tutustuin yhteen Marielleen, jota näänkin huomenna fikailun merkeissä!
Niin, ja lisää kysymyksiä voi esittää jos jotain ei selvinnyt! :)

Ps. Mitä mieltä ootte kuvista? Laitanko jatkossakin jotain tämmösiä "turhia" kuvia tänne? Tai no, ei sillä väliä laitan niitä kumminkin ;)